Haber

İSTANBUL-RAMİ KÜTÜPHANESİ YARIN AÇILIYOR

250 yılı aşkın tarihiyle İSTANBUL’un simgelerinden biri olan Rami Kışlası, kütüphane oldu. Açılışını yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı Rami Kışlası Kütüphanesi Genel Koordinatörü Osman Zorlu, “Kütüphanemiz nadide bir eser olup, İstanbul’umuza ve Türkiye’mize uzun yıllar hizmet edecek. UNESCO Kültürel Miras listesine alınması için gerekli çalışmaları başlattık.”

2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan Eyüpsultan’daki Rami Kışlası’ndaki çalışmalarda sona gelindi. Çalışmaların ardından Rami Kütüphanesi olarak yeniden canlandırılan 250 yılı aşkın geçmişe sahip kışla, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise sayılı kütüphanelerinden biri olacak. 220 dönümlük alanda 36 bin metrekare kapalı alana sahip olan Rami Kütüphanesi, 51 bin metrekarelik peyzaj alanı ile Avrupa’nın en geniş kapalı peyzaj alanına sahip kütüphanesidir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın açılışını yapacağı Türkiye’nin Sürdürülebilir Müze Sertifikası’nı alan ilk külliyesi olan kütüphanedeki son eserler havadan da görüntülendi. Açılıştan bir gün önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy alana gelerek incelemelerde bulundu. Rami Kütüphanesi Genel Koordinatörü Osman Güçlüli ve yöneticiler kütüphaneyi tanıtarak bilgi verdiler.

4.200 kişilik oturma kapasitesine sahip olan komplekste, 0-3 ve 3-6 yaş gruplarına hizmet veren Bebek ve Çocuk Kütüphanesi, ortaokul ve lise öğrencileri, lisans ve yüksek lisans (yüksek lisans-doktora) öğrencileri için tasarlanmış Gençlik Kütüphanesi, akademisyenler ve araştırmacılar. Tüm yetişkin kullanıcıların kaynak ihtiyacını karşılayan Yetişkin Kütüphanesi Genel Eserler, Felsefe-Psikoloji, İlahiyat, Sosyal Bilimler, Dilbilim, Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar-Eğlence ve Spor, Edebiyat olmak üzere toplam 10 ihtisas kütüphanesinden oluşmaktadır. , Tarih ve Coğrafya kitaplıkları. Atatürk İhtisas Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi’nin yanı sıra.

Yazma Eserler Kütüphanesi’nin bir parçası olan Şifahane’de kitap restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bir teşhir salonu da bulunan kütüphane, Fatih Sultan Mehmet’in şahsi kütüphanesindeki eserlere de ev sahipliği yapmaktadır.

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ÜCRETSİZ DENEME KİTAPLARI VERİLECEK”

Rami Kışlası Kütüphanesi Genel Koordinatörü Osman Güçlüli, kütüphanenin dünyada ilk 3’te yer aldığını belirterek, “Kütüphane mantığıyla insanlar 7/24 faydalanabilir, internete sınırsız erişebilir, kafelerinde vakit geçirebilir, bahçesinde müzik dinletileri, şiir dinletileri ve her türlü sanatsal faaliyetler var.Rami Kütüphanesi bir yaşam döngüsü şeklinde inşa edildi.0-3 yaş bebek kümesinden itibaren çocukları burada ağırlamaya başlıyoruz.Ortaokulların ihtisaslaşmış kütüphaneleri , liseler ve üniversiteler, Yazmalar Hastanesi ve Türkiye’nin en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi bünyemizde olacak. 7-24 açık kütüphane mantığı ile misafirlerimizi burada ağırlayacağız. Günde 2 defa çorba ikramı, çay ve pasta ikramı yapılacaktır. Kütüphanemiz, üniversiteye hazırlanan öğrencilerimize ücretsiz deneme kitapları temin edecek olup, onların üniversite hayallerini gerçekleştirmelerine küçük bir katkı sağlamak istiyoruz.Ulusal ve uluslararası stantlara, konferanslara ve hatta ts.”

ONAYLI KÜTÜPHANE, UNESCO KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE DAHİL OLACAK

Zorlu, “Restorasyon etaplarını aslına uygun olarak inşa ettiği ve bulunduğu mahalleye büyük katkı sağladığı için Türkiye’nin ilk sertifikalı kütüphanesi oldu. Biyosfer Sürdürülebilir Müze Sertifikalı kütüphanemiz geçen hafta bu sertifikayı alarak 1. oldu. Türkiye’deki kütüphane.”Uzun yıllar ülkemize ve Türkiye’ye hizmet edecek. Bu eserin korunması ve UNESCO Kültürel Miras listesine alınması için gerekli çalışmaları başlattık. Kütüphanemizi milletimize, insanlığa emanet etmek adına kütüphanemizi de UNESCO Kültür Mirası listesine dahil edeceğimizi belirtmek isterim” dedi.

“OKUMA KÜLTÜRÜ ÇOCUKLARA İLK ADIM OLACAK”

Kütüphane Yayınları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Aldemir, “Kütüphaneleri her yaş grubuna göre planlıyoruz. Özellikle çocuk bölümü ve bebek bölümünü önemsiyoruz. Kütüphanelere gelip vakit geçirmelerini bekliyoruz. buradan kitap ödünç alabilecekler.Burada oynayacaklar, uzmanlar çerçevesinde duyusal testler yapılacak, burada edindikleri deneyimler ailelerine aktarılacak.Burasını eğitim açısından ilk adım olarak değerlendiriyoruz. okuma alışkanlığı ve okuma kültürü”Devlet okuma tarihi olarak bunun üzerinde duracak. Hem kütüphaneden aldığı kitapları hem de dışarıdan aldığı kitapları arşivine ekleyerek kendi okuma tarihini oluşturmuş olacak” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ATATÜRK İHTİSA KÜTÜPHANESİ; 20 BİN YAKLAŞIK ESER VAR”

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilimsel Çalışmalar Daire Başkanı Ömer Orhan, “Türkiye’nin en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlayacak. İçerisinde Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu bulunuyor. başta Atatürk olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Türk kültürü, Türk dili ve ilgili konularda Türkiye’de ve dünyada yayınlanmış birçok eserin yer aldığı kütüphanede, yayınlarla birlikte, “Şu anda 20’ye yakın kütüphanemiz var. bin eser Bu bir başlangıç ​​koleksiyonudur. Dünyanın 40 farklı dilinde eserlere ev sahipliği yapıyoruz.”

“YAZI ESERLERİ TAMİR EDİLİYOR”

Türk Yazma Eserler Kurumu Kitap Hastanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Nil Baydar, “Burada üç büyük konservasyon atölyemiz var. Onun yanında yazma eserlerle bağlantılı okuma salonumuz var. Fotoğraf stüdyomuz var. hat levha konservasyon ünitesi.Bir de stant odamız var.Hepsi için çok heyecanlıyız.74 restoratör olarak çalışacağız.Mikrobiyoloji ve kimya uzmanlarımız olacak.Nadir baskıların okuma odası var.El yazması eserleri tamir ediyoruz. Kitap hastanesinde.Nasıl yapıldığını anlamaya çalışıyoruz.Dünya standartlarında bir iş yapıyoruz.İşimizi dünyanın her yerine anlatıyoruz.İşlerin gerekliliklerine göre durum tespiti yaptıktan sonra düzeltmeye çalışıyoruz. kağıt, deri, dikiş, pigment, boya, ne gerekiyorsa” dedi.

“DÜNYANIN EŞSİZ İŞLERİ VAR”

Baydar, “Bu bir klişe değil. Hepsi elde hazırlandı. Her birinin başka özellikleri var. Sadece nüshaları var. Dünyada eşi benzeri olmayan eserler var. Hayvan ansiklopedisini bitirdik. Bir hayvan ansiklopedisi yaptık. İlk dönemler için İncil konservasyonu Değerli hattatların yazdıklarının konservasyonunu yaptık.” dedim.

“PROJEYİ DEVRALDIK, BİNA ÇOK HASARLI DURUMDAydı”

Kültür Varlıkları Müzeleri Genel Müdürlüğü onarım uzmanı Sonay Şakar, “Bakanlık olarak 2014 yılında bu projeye başladık. Projeyi devraldığımızda bina çok harap durumdaydı. Bina kalıntılarını askıya aldık. kısmen görünen yüzeyde ve bilimsel araştırma ile projelendirme sürecine başladık.Görünür yüzey dışında jeoradar yaptık.Eski haritalarda komple kışla olduğu ve kışlanın müştemilatı olduğu belirtilmişti.İçinde arkeolojik kazılar yaptık. jeoradarda yapının kaldığı alan tespit edilmiştir.Arkeoloji Müzemizle birlikte bu arkeolojik kazıları gerçekleştirdik.Binanın bütünlüğü tamamlandıktan sonra işlevlendirme sürecine başlandı.Kütüphane işlevi verildi.Tescilli yapı iken onarılmakta olan yapının sürdürülebilirliği açısından klasik malzeme ve klasik detaylar kullanılarak yapının onarımını ve konservasyonunu gerçekleştirdik. kültürel Miras.”

haber-manyas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu