Fransa’da Danıştay, okullarda abaya yasağına yapılan itirazı 2 gün içinde karara bağlayacak.
Fransa’da Danıştay, okullarda uygulanan uzun elbise yasağına itirazla ilgili kararını 2 gün içinde verecek.
Danıştay’da, Müslümanların haklarını savunan ADM Derneği’nin okullarda çarşaf ve “erkek kıyafeti” yasağının kaldırılması talebiyle yaptığı başvurunun değerlendirilmesi için oturum düzenlendi.
Yaklaşık 2 saat süren oturumun ardından ADM Derneği avukatı Vincent Brengarth, Danıştay’ın okullarda abaya yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin kararını 48 saat içinde açıklayacağını belirtti.
Brengarth, birkaç ay öncesine kadar abayanın “din dışı kıyafet” olarak değerlendirildiğini hatırlatarak, bu konuda derin bir tartışmanın yaşandığını hatırlattı.
Bu yasak nedeniyle okula giremeyen öğrencilerin ferace giyerek özel hayatlarının ve kişisel özgürlüklerinin ihlal edildiğini savunan Brengarth, bu öğrencilerin kıyafetleri nedeniyle “damgalandığını” söyledi.
Farklı öğrencilerin dünkü kıyafetlerinin feraceye benzediği için okulda satın alınmadığını belirten Brengarth, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “abaya”nın ne tür bir kıyafet olduğunu tam olarak tanımlayan bir belge olmadığını kabul ettiğini söyledi.
Brengarth, “Bir şeyin doğası gereği dini olup olmadığını belirlemek Eğitim Bakanlığı’nın işi değil” dedi. terimini kullandı.
Abaya elbisesinin dinle hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Brengarth, Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) de bu görüşte olduğunu hatırlattı.
Fransa’da tartışmalı abaya yasağı kararı
Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ın 27 Ağustos’ta laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda abaya ve entari tarzı uzun elbise giyilmesine izin vermeyeceğini açıklaması tartışmalara neden oldu.
Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos’ta ülkedeki okullarda giyilmesi yasaklanacak olan ferace ve benzeri uzun elbiselerin “siyasi saldırı aracı” olduğu yorumunu yaptı.
Attal, 31 Ağustos’ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim döneminin getirdiği prestijle birlikte kız çocukların giydiği feracelerin yanı sıra erkek çocukların giydiği önlüklerin de yasaklanacağını duyurdu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, öğrencilerin okullarda ferace giyme yasağı konusunda taviz vermeyeceklerini belirtti.
ADM Derneği tarafından feracenin yasaklanması kararı, temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a taşındı.
Attal, 4 Eylül’de okula abaya ile gelen 298 öğrencinin tespit edildiğini, bu öğrencilerden 67’sinin yasağa uymadığı için yurtlarına gönderildiğini söyledi.