Değerlendirilen Kahramanmaraş depremleri: İtalyan uzmandan ‘3 metre kayma’ açıklaması
türkiyedeki depremler “Anadolu levhasını 3 metre kaydırdı”İtalya’nın deprem otoritesinin başındaki teziyle dikkat çeken Prof. Doglioni, INGV’nin Roma’daki merkezinde değerlendirmelerde bulundu.
Doglioni, Kahramanmaraş’ta iki büyük depremin Anadolu levhasının Arap levhasıyla birleştiği bölgede meydana geldiğini belirterek, “Anadolu levhası hem yer kabuğuna hem de Avrasya levhasına ve Arap levhasına göre güneybatı yönünde hareket ediyor. Aslında her gün ilerliyor. Birkaç mikron ilerliyor ama yıl sonunda birkaç santimetreye ulaşabilir.”terimleri kullandı.
Doglioni, sarsıntıların meydana geldiği noktayı işaret ederek, “Dolayısıyla bu noktada onlarca yıldır devam eden bir enerji birikimi var. Bu nokta artık bu enerjiyi tutacak konumda olmadığından ve Anadolu levhası güneybatı yönünde hareket ederken bu taraf bloke olduğundan, Burada bir noktada enerji açığa çıkıyor” dedi.dedi.
Bu depremlerle Anadolu levhasının 3 metre kaydığını hatırlatan Doglioni, bunun ilk iddiaları olduğunu ve artabileceğini vurguladı.
Doglioni şöyle devam etti:
“-Uydu verilerini aldığımızda daha net göstergelere sahip olacağız. Dolayısıyla artık sismik bilgileri tersine çevirebilir ve onlardan hareketi hesaplayabiliriz.
-Hesaplamalarımıza ve American Geological Service tarafından hesaplanan ilk tahminlere göre, bu segment boyunca kayma 3 metre uzunluğundaydı, ancak daha sonra bu kırılma yayıldı ve sistemin hareketi devam etti.
– Bu mola ile ikinci mola arasında mutlaka metre sayısı artacaktır.”
İtalya’daki son şiddetli depremden 130 kat daha büyük
2016 yılında İtalya’da yaşanan Amatrice sarsıntısını hatırlatan Doglioni, şunları söyledi: “O depremde kayma 2 metrenin üzerindeydi ama büyüklüğü 6,5 idi. Burada çok daha güçlü bir enerjiden bahsediyoruz. 2016’da İtalya’da meydana gelen depremden 130 kat daha büyük bir enerji var.”yorumunu yaptı.
Bölgede benzer büyüklükte bir deprem daha olacak mı?
Doglioni, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılarla bölgede büyük bir güç salınımının ardından aynı yerde büyük bir deprem olma ihtimalinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
“- Buna cevap veremiyoruz, çünkü bizim için her deprem bir deneydir. Sarsıntıları ölçmek ve derecelendirmek için kullandığımız mevcut zaman aralığı, son 80 hatta 40 yıldır kullandığımız, sismometrik bir aletimiz olan bir araçtır. neler olduğunu anlamamıza yardımcı olacak ağ ve GPS bilgileri. .
– Ve bu hareketler bağlamında, ancak son 15-20 yıldır uydu verilerini elde edebiliyoruz, bu da dünyanın bu güçlü salınımı ve bunun sonucunda ortaya çıkan yatay ve dikey deformasyon hakkında kesin bilgilere sahip olmamızı sağlıyor.
İtalyan uzman, Kahramanmaraş’ta 7.8 olarak kaydettikleri ilk depremde 2G’ye yakın bir ivmenin ölçüldüğüne dikkat çekerek, “2G, yerçekimi ivmesinin iki katı anlamına gelir ve bu muazzam bir ivmedir. Her şeyden önce, 7.8, karada kaydettiğimiz en büyük depreme neredeyse yakındır. Denizde, 9-9, 1960 yılında Şili’de kaydedilen en büyük depremdir. , Büyüklüğü 5’e ulaşan sarsıntılar oldu”dedi.
Büyük Marmara depremini hatırlatan Doglioni, “Depremler oldukça açık ve kırılgan bölgelerin yakınında meydana geldiğinde, bugün tanık olduğumuz ve geçmişte diğer bölgelerde meydana gelen trajik olaylara yol açabilir. 1999 İzmit depreminde yaklaşık 17 bin kişi hayatını kaybetti. artacağı da maalesef kaçınılmaz bir gerçektir.yorumunu yaptı.
– “Türkiye’de depreme karşı gerçek bir bina yenileme kampanyası başlatıldı”
Araştırmacıların bir sonraki depreme hazır olabilmeleri için deprem sırasında neler olduğunu incelemelerine ve anlamalarına yardımcı olacak daha fazla araca ihtiyaç duyduklarının altını çizen Doglioni, depremlerin merkezinde evlerin sarsıntıya dayanacak şekilde inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.
INGV Başkanı Doglioni şunları söyledi:
“-Türkiye’de doğru bir bina yenileme kampanyası başladı. İtalya’da da buna ihtiyacımız var ve ne yazık ki bu konuda bir kültür eksikliği olduğu için onlarca yıl sürüyor. Sadece deprem olduğunda konuşulur, sonra bu yapılır. unutulmuş
– Bunun yerine, bir sonraki depreme hazır olmak için sarsıntı olmadan çalışmalıyız. Şimdi burada biri 7.8, diğeri 7.5 olmak üzere iki deprem oldu. Bir sarsıntı daha olur mu bilemeyiz, genellikle 2 tane olur ama doğa bazen bizi şaşırtıyor. Bu nedenle, başka bir beyin sarsıntısı olabileceğini göz ardı edemeyiz.1